INFORMATIEPAGINA
Druk op Ctrl+P om deze af te drukken
(Door Martijn van de Koolwijk)

UDEN - Toen Don Freijters het domein 'www.uden.nu' registreerde, had hij niet verwacht dat de site een succes zou worden en prijzen in de wacht zou slepen. Opvallend is dat dit particuliere en niet-commerciële initiatief eerder on-line is dan de website van de gemeente Uden zelf. Het trio initiatiefnemers is nu naarstig op zoek naar mensen die de site naar een hoger plan kunnen tillen. "Uden.nu moet Uden op de digitale kaart zetten", aldus de makers.

Wie de website Uden.nu bezoekt, krijgt een goed en compleet beeld van alle activiteiten binnen de gemeente Uden. Dat is ook het hoofddoel wat de sitebouwers zich gesteld hebben. Mede-initiatiefnemer Don Freijters: "In februari kwam het domein uden.nu vrij. Ik merkte dat de gemeente en allerlei andere groeperingen naast elkaar en langs elkaar heen bezig waren om Uden op internet te zetten. Daar stoorde ik me best wel aan. Ik besloot na een paar dagen twijfelen om 'dit gewoon beter te doen.'" Freijters zocht andere vrijwillige enthousiastelingen. In Marjorie Vogelaar en Guus Verdult vond hij die. Het trio bouwde een website waar inmiddels bedrijven, verenigingen, instellingen, evenementen, Volkel en Odiliapeel hun plekje hebben gevonden. Die informatie wordt naast zelfstudie verkregen via bezoekers die hun eigen of andere sites aanmelden.

Succes
Vanaf het begin dat uden.nu het digitale levenslicht zag, zijn Freijters, Vogelaar en Verdult op zoek naar Udense organisaties of mensen die ondersteuning wilden verlenen om de site naar een hoger plan te tillen. Zowel mensen voor het bouwen van de site, als organisaties die informatie willen verschaffen. Samenwerking werd gezocht met onder andere de gemeente, VVV en een uitgeverij. Deze haakten voorlopig af. Maar het trio wist niet van opgeven en bouwde rustig verder aan Udens startpagina. Gemeente, VVV en Uden Winkelcentrum hebben volgens Freijters geen eigen website, maar er is wel informatie over hen te vinden op uden.nu. "Wanneer je iets wilt weten over Uden, hoef je dat niet bij allerlei zoekmachines in te typen, maar het onthouden van slechts één adres is voldoende", aldus Freijters. Inmiddels zijn enkele eerder genoemde organisaties bijgedraaid en verschaffen wel informatie over hun activiteiten.

Uden.nu heeft inmiddels de nodige successen behaald. De Udense startpagina won een gouden E-ward. Deze prijs werd uitgeloofd door LOOK4LINK, een organisatie die prijzen uitlooft aan opvallende, nieuwe en veelbelovende sites. Uden.nu werd geroemd vanwege uiterlijk en gebruiksgemak. In de Top 25 van regio.nl (database van digitale steden, dorpen en gemeentes in Nederland) bezet Uden de derde plaats. De landelijke Top25 wordt samengesteld aan de hand van het aantal hits wat site heeft gegenereerd. Daarbij was één opvallende hit. Vanuit Canada kwam een bericht van een oud-strijder die Uden nog bevrijdt had ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hem viel op dat Uden nogal gegroeid was.

Concurrentie
Marjorie Vogelaar benadrukt dat uden.nu geen commercieel product is. Vanuit haar marketingkennis redeneert ze zelfs dat deze site geen winst kan halen omdat de doelgroep daarvoor te klein is. "We streven er naar om break-even te halen. Ons doel is om een beeld te geven van de activiteiten binnen Uden." Een nevendoel voor de initiatiefnemers is om meer kennis te vergaren van het medium internet. Ook is uden.nu geen concurrent van de gemeentelijke website die wettelijk per 1 januari aanstaande in de lucht moet zijn. Vanaf die datum moet iedere gemeente in Nederland een eigen domeinnaam hebben van plaatsnaam en een .nl extensie, bijvoorbeeld uden.nl. Mannus Slomp, projectleider 'website' binnen de gemeente Uden, zegt dat er naar gestreefd wordt om de gemeentelijke pagina medio oktober/november in de lucht te hebben. In eerste instantie zal de website vooral informeren over het gemeentelijk apparaat en hoe burgers, bedrijven of instellingen de gemeente kunnen bereiken. Later komt daar nog bij dat bijvoorbeeld een formulier bouwaanvraag gedownload kan worden. De volgende stap is dat er via de site gecommuniceerd wordt over het te voeren beleid van de gemeente. Ook Slomp ziet geen concurrentie in uden.nu, omdat de gemeentelijke pagina vooral over het gemeentelijk apparaat informeert en in mindere mate over activiteiten en instellingen binnen Uden.  

De toekomst voor uden.nu ziet er rooskleurig uit. De site trekt dagelijks vele bezoekers en de informatiestroom van en naar de site loopt steeds beter. "We bouwen gewoon rustig verder", aldus de makers.
ZONDAGSNIEUWS NR.25 - ZONDAG 24 JUNI 2001
Uden.nu groeit als kool
"Uden.nu moet Uden op de digitale kaart zetten"